Mekaanisen Musiikin Museo - tarina kaiken takana
Mekaanisen Musiikin Museo syntyi Liisa ja Jürgen Kempfin rakkaudesta antiikkiin ja musiikkiin. Kaikki lähti sattumasta, sillä eräänä päivänä Liisa huomasi vanhan kaappigramofonin saksalaisen divarin ikkunassa. Laite oli oikeastaan sangen ruma, mutta Liisa vihjaisi siitä kuitenkin miehelleen Jürgenille ja laite löysi tiensä heidän kotiinsa.
Kuten tämäntapaisissa kertomuksissa usein käy, yksi asia johti toiseen ja jonkin ajan kuluttua kaappigramofoni sai kaverikseen huutokaupasta hankitun torvigramofonin. Kipinä oli syttynyt, otti tuulta alleen, leimahti, eikä enää koskaan sammunut.
Harrastuksen alkuvaiheessa pariskunta osti, korjasi ja myi gramofoneja ja muita mekaanisia musiikkilaitteita. Vaivihkaa toiminta muuttui keräilyksi ja pian Kempfien talo oli niin täynnä soittimia että asuminen alkoi tulla ahtaaksi.
Tarinan alkusoitto
Rytmi vaihtuu
Joskus elämä ottaa odottamattomia käänteitä. Niin kävi nytkin kun Jürgenin armeijaura päättyi äkillisesti työtapaturmaan ja Kempfien oli pakko miettiä uutta tapaa ansaita elantonsa.
Molempien hyvä kielitaito avasi kuitenkin mahdollisuuksia ja Jürgenin armeijauralta karttuneet johtamis- sekä henkilöstötaidot olivat selkeä vahvuus. Liisa taas oli pyörittänyt aiemmin pientä antiikkiliikettä ja hänen kokemuksensa liiketoiminnan ja asiakaspalvelun saralta laajensivat myös horisontteja perheen ollessa uuden edessä.
Osaamista siis oli ja harrastuksen myötä kuin varkain kertynyt seitsemänkymmentä musiikki-instrumenttiä käsittävä kokoelma suorastaan huusi pienen museon perustamista. Enää puuttui vain päätös ja paikka. 1970-luvulla Saksassa toimi useita mekaanisen musiikin museoita, joten siellä kilpailu olisi ollut kovaa, mutta Suomessa sen sijaan ei ollut vielä ainoatakaan.
Sävelestä toiseen
Vierähti vielä kaksi vuotta lisää, kun perhe keräsi rahaa muuttoon ja museon avaamiseen. Kekseliäät Kempfit saivat kuitenkin tarvittavat varat kasaan valmistamalla noin 250 kopiota torvigramofoneista ja myymällä niitä saksalaisilla kirpputoreilla, missä laitteet kävivät kaupaksi kuin kuumille kiville.
Sointukulku kiihtyy
Kahden toimintavuoden kuluttua Kempfit ostivat koko koulun ja toiminta vakiintui. Museon kokoelma kasvoi ja lisätilan tarpeessa tehtiin hiukan muutoksia. Ensimmäisenä kaatui museon ja perheen olohuoneen välinen seinä, seuraavana hävisi vanhempien makuuhuoneen seinä.
Palvelukin kehittyi, kun museon yhteyteen avattiin kahvila, missä tarjoiltiin Liisan valmistamia, suussa sulavia herkkuja, kuten kotitekoisia vohveleita ja saksalaista juustokakkua. Kahvilasta tuli niin suosittu, että museon liikevaihto nousi sen myötä 20 prosenttia.
Tempon muutos
Musiikki-instrumenttien määrä oli kasvanut 70:stä jo 110:een soittimeen ensimmäisten seitsemän toimintavuoden aikana ja kokoelman oli nähnyt jo lähes 100 000 vierasta. Tuusniemen vuodet olivat antaneet museolle mainion alun ja Varkaudessa kehitys jatkui valtakunnalliseksi matkailukohteeksi.
Aprillipäivänä, vuonna 1988, Mekaanisen Musiikin Museo avasi ovensa Varkaudessa ja toimii edelleen samassa rakennuksessa puiston ympäröimänä. Museon seitsemän salia lohkaisevat 800m² rakennuksen hulppeista 1 200m²:sta, muissa tiloissa sijaitsevat verstaat ja varastot. Pian muuton jälkeen museo valittiin Suomen parhaaksi matkailukohteeksi!
Musiikki voimistuu
Yli neljä vuosikymmentä Mekaanisen Musiikin Museon ihmeet ja laitteet joita et koskaan olisi uskonut edes todeksi, ovat sykähdyttäneet vieraitamme, joita edelleen palvelemme perheyrityksen arvoin. Jokainen vieras saa värikkäällä opastuskierroksella ikimuistoisen kokemuksen mekaanisten soitinten maailmasta ja täältä lähdetään vain hymy huulilla.
Huikea tietotaito mekaanisista musiikki-instrumenteista, niiden korjaamisesta ja rakentamisesta on edelleen ainutlaatuista Pohjoismaissa. Museo on selvinnyt lamavuosista, pandemiasta ja muista kriiseistä kovalla työllä, sisulla ja suurella sydämellä, mutta ennen kaikkea rakkaudesta sen vieraisiin ja musiikin mekaanisiin ulottuvuuksiin.
Ihmiset kaipaavat aina ikimuistoisia, ainutlaatuisia kokemuksia ja kohteita – yksi sellainen on eittämättä Varkaudessa edelleen sijaitseva Mekaanisen Musiikin Museo.
Mekaanisen Musiikin Museon perustaja - Jürgen Kempf (1943–2019)
Mies, posetiivi ja papukaija
Ideanikkari ja showmies
Jürgenin varhainen elämä - panssarista posetiivin kampeen
Jürgen haaveili arkkitehdin urasta, mutta päätyikin armeijan leipiin. Hän eteni panssariupseeriksi, mutta ura katkesi paukahdukseen, työtapaturmaan, mikä jätti hänelle ikuisen tinnituksen. Kuulovika vei hänet armeijasta eläkkeelle, mutta ei haitannut elämää myöhemmin mekaanisten musiikkilaitteiden parissa. Jürgen ei kaivannut armeijaan, sillä eläke avasi mahdollisuuden uuteen elämään mekaanisten musiikkilaitteiden parissa. Pian hän oli perheineen Suomessa ja isännöi Mekaanisen Musiikin Museota.
Saksalainen savolainen
Aika Jürgenin jälkeen
Museon alakerrassa ei enää leijaile ruoanlaittoa rakastavan Jürgenin herkullisen saslikin tuoksu. Vaikka Jürgen on poissa, hänen henkensä ei ole jättänyt museota. Pawel on varma, että isä käy siellä yhä tekemässä pientä jäynää. Museossa tapahtuu nykyisin käsittämättömiä asioita. Toisinaan ovi, mikä ei ole temppuillut 20 vuoteen, pamahtaa kesken kierroksen takalukkoon. Joskus taas soittimista irtoavat itsestään letkut, mitkä eivät ole koskaan ennen olleet irti. Ihmisenä Jürgenissä yhdistyivät persoonallisella tavalla empaattisuus, tunteellisuus, energisyys, värikkyys ja ristiriitaisuus. Varmaa on, että kuka Jürgenin tapasi, ei häntä unohtanut.
Referoitu toimittaja ja tarinantekijä Vuokko Viljakan tekstistä. Alkuperäinen pidempi teksti on nähtävillä museossa.